Verzorging

De jonge duiven worden na het spenen volop gevoerd met de Start Plus mengeling van Versele Laga. Aan deze mengeling wordt 5% P40 toegevoegd en ca 20% Energy Plus (vetrijk). Dit laatste draagt bij om een optimale verpluiming te realiseren.

De jongen worden 1x per dag los gelaten en worden 1x per dag gevoerd. Vanaf 1 maart worden ze 14 uur per dag verduisterd.

Tim speelt de jonge duiven op het officiële jonge duiven programma.

De verzorging van de oude duiven is gelijk aan die van de jongen alleen worden deze veel lichter gevoerd met name in het begin van het jaar. Wanneer de training van de oude duiven weer gaat beginnen dan wordt er Gerry plus en Energy plus gevoerd. De verzorging verloopt niet volgens een strak tijdschema. Veelal worden de duiven verzorgd op gevoel en wanneer er tijd voor is….Ook de oude duiven trainen dus maar 1x per dag, worden ook maar 1x per dag gevoerd en worden 14 uur verduisterd vanaf 1 maart.

Nest jonge duiven
Duif Tim Hage

Training

Vanaf de eerste vlucht in begin april worden de oude duiven wekelijks gespeeld. De weersvoorspellingen moeten wel erg slecht zijn wil er niet worden ingekorfd.

De oude duiven trainen dan alleen ’s avonds en ze worden verduisterd. Er wordt zeer ruim eiwitarm en vetrijk gevoerd en het verzorgingssysteem is erop gebaseerd dat er geen vroege vorm ontstaat.

Het grootste gevaar voor een slecht fondseizoen is wanneer de duiven in april of mei al in vorm zijn volgens Tim.

 

Buiten bij hok
Vleugel duif
Hok landplaats

Bijproducten

De mineralen van Dr Marien, Forte Vita. Darba Compleet, Endosan, Probac 1000 en Sedochol zijn de ondersteunende bijproducten die worden verstrekt. Dagelijks wordt er vers grit gegeven alsmede kalk en roodsteen.

Hok
Tim Hage in hok

Medisch

Tim is erg allert op het gevaar van een besmetting met trichomonade (’t geel). Vooral bij warm weer en meerdere nachten mand is er extra besmettingsgevaar. De BS kuur

van Belgica De Weerd en een doosje geelpillen zijn bij Tim eigenlijk altijd voorradig zodat kan worden ingegrepen als dat nodig mocht zijn.

De volgende zaken keren jaarlijks terug:

  • enting tegen Paramyxo voor de oude en de jonge duiven;
  • enting tegen Pokken voor de oude en de jonge duiven;
  • Paratyphuskuur van Travipharma, bij voorkeur gegeven in maart;
  • Tijdens het vliegseizoen worden maandelijks de hokken uitgerookt met;
  • Koudijs rooktabletten;
  • 2x per jaar worden de duiven gedruppeld met U200 tegen de luizen.